Du behöver

  • 600 g mjölig potatis
  • 400 g kålrot
  • 300 g morötter
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Råkost med senap

400 g rödkål
2 st morötter
0.5 st rödlök
0.75 dl finhackad bladpersilja
2 msk svensk senap
4 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar

Gör så här

1

Skala potatis, kålrot och morot. Dela potatisen i halvor och kålrot och morötter i 2 x 2 centimeter stora bitar.

2

Koka rotfrukterna i hönsbuljongtärning och vatten så att det täcker tills de är mjuka, det tar 20–25 minuter. Häll bort vattnet. Tillsätt smör och kör alltsammans till mos med en elvisp. Smaka av med salt och peppar.

3

Strimla rödkålen fint. Skala och riv moroten grovt (gärna i en matberedare). Hacka löken. Lägg rödkålen i en bunke och krama den med en ren hand så att den mjuknar lite. 

4

Tillsätt morot, lök, bladpersilja, senap, rapsolja, vinäger, salt och peppar. Blanda.

5

Servera rotmoset med stekt fläsk och råkost.

6

Tips: Om det blir råkost över klarar den sig i kylen i flera dagar.


Kommentar:
Dela kålroten och moroten i små bitar så kan du göra rotmos på 30 minuter!