Du behöver
- 8 st ägg
- 1 st äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 1 st citron färskpressad
- 0,5 dl rapsolja
- 0,5 dl rapsolja rökt rapsolja
- g salt & peppar
- 200 msk handskalade räkor (500?g med skal)
- 2 msk pepparrot färskriven
- 1 gräslök finskuren
- citron några droppar citronsaft
- pepparrot till garnering
- smörgåskrasse till garnering
Gör så här
Lägg äggen i en kastrull med kokande vatten, koka 9 minuter och spola med kallt vatten.
Gör majonnäsen: vispa samman äggula, senap och citronsaft. Vispa sedan i vanlig och rökt rapsolja, droppvis först och sen i en fin stråle när du ser att majonnäsen går ihop. Se till att ingredienserna håller samma temperatur så minskar du risken att den skär sig. Smaka av med salt och peppar.
Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Vänd ihop med några matskedar av majonnäsen till önskad konsistens. Blanda i pepparrot och gräslök. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Kyl till servering.
Vid servering, skala och halvera de kalla äggen. Lägg upp på ett fat och toppa med skagenröra, extra pepparrot och klippt smörgåskrasse.
Tips Hittar du inte rökt rapsolja kan du använda rökta räkor och göra majonnäsen på neutral olja. Är räkorna mycket rökiga kan de blandas med färska.
Rökt rapsolja ger smak åt räkröran.