Du behöver

  • 1 st gurka
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 2 tsk kumminfrö
  • majskycklingklubbor
  • 2 tsk malen ingefära
  • salt svartpeppar
  • smör till stekning
  • 1 st morot
  • 0.5 st purjolök
  • 2.5 st lagerblad
  • 3 st persilja stjälkar
  • 2 dl vitt vin torrt
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • kinesisk soja
  • 1 msk vinbärsgelé

Till servering

potatis smörslungad och kokt
fältsallad

Gör så här

1
Skiva gurkan tunt på mandolin eller i matberedare. Varva skivorna med socker i bunke, skeda över ättika. Lägg en assiett överst med mortel eller annan tyngd på. Låt stå minst 20 minuter. Stöt kummin och blanda i före servering.

2
Torka av kycklingbitarna, gnid dem med ingefära, salt och peppar. Bryn runt om i smör i stekpanna med morot och purjo skurna i bitar, lägg över i tjockbottnad gryta. Tillsätt lager- och persiljeblad.

3
Vispa ur stekpannan med vin, häll över i grytan och låt kycklingen puttra under lock på svag värme 30 minuter.

4
Sila ner skyn i en såskastrull med släpp lättbeläggning. Tillsätt grädden. Skaka samman 1 deciliter kallt vatten med 3 matskedar vetemjöl till jämn smet. Koka upp gräddskyn och blanda i redningen under omrörning. Sänk till svag värme och låt såsen sjuda 3–5 minuter. Smaka av med mera salt, peppar och kanske soja om så behövs, samt en klick gelé som får smälta i såsen. Häll såsen över kycklingdelarna i grytan.