Du behöver

  • torsk mittbit
  • 3 msk salt per liter vatten
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • citronklyftor tomat- och

Gurksallad:

1/2–1 st slanggurka cirka 200 g
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk strösocker
1 krm vitpeppar
0.5 st chili i tunna skivor
rossisallad

Sandefjordssmör:

4 msk matlagningsgrädde
4 msk persilja finhackad
2 tsk redningsmjöl ljust
150 g smör tärnat
2 tsk pressad citronsaft

Gör så här

1
Fisken ska vara pinfärsk. Skär 2 1/2 cm tjocka skivor. Klipp bort fenor. Skölj väl, fäst ändarna med en tandpetare. Så långt kan fisken förberedas. Lägg plastad i kylskåpet medan sallad och smör tillagas.

2
Lägg fiskskivorna i en vid kastrull, häll på kokande vatten så att det täcker, tillsätt salt och ättika. Koka upp, och låt dra, inte koka, tills fiskköttet kan lossas från ryggbenet med en gaffel, 5–7 minuter. Ta upp med hålslev, servera genast, garnera med tomat- och citronklyftor.

3
Gurksallad:

4
Skala gurkan, skiva med osthyvel. Blanda en lag av ättiksprit, socker, 1/2 dl vatten, peppar och chili. Lägg i gurkskivorna. Låt dra en timme. Lyft gurkskivorna ur lagen, servera i salladsblad.

5
Sandefjordssmör:

6
Koka upp grädde och persilja, sjud i 2 minuter. Vispa i redningsmjöl, koka upp igen. Dra kastrullen halvt av plattan, vispa i smöret lite i taget. Vispa tills smöret smält och når kokpunkten. Smaka av med citronsaft. Ta av från plattan, låt stå med lock till serveringsdags.