Du behöver
- 1 st lammstek med ben, minst 1 1/2 kg
 - 2 kg potatis fast
 - 0.75 dl olivolja
 - 2 msk flingsalt
 - svartpeppar nymalen
 - 8 st rosmarin kvistar färsk
 - 1/2–1 st vitlök
 - ugnsfolie (stor bit ugnsfolie)
 - grönsallad
 
Gör så här
1
                Värm ugnen till 225 grader. Bottna en stor ugnssäker gryta eller paellapanna med ett galler. Snitta stekens feta sida så köttet syns. Lägg steken mitt på gallret, feta sidan upp.
            
2
                Skala potatisen, dela i femkronegrova bitar och lägg dem runt steken. Droppa olja över kött och potatis. Gnugga över salt, vrid rejält med peppar på alltsammans. Stoppa rosmarinkvistar i köttskårorna och på potatisen. Bryt vitlöken i klyftor och strö dem runt kött och potatis, stoppa gärna bitar i köttet.
            
3
                Täck med ugnssäkert lock eller ugnsfolie. Baka i ugnens nedre del cirka 2 timmar tills köttet är genommört och potatisen färdig. Ta av locket, låt stå 10–15 minuter. Dela köttet i bitar eller skivor och servera med potatis och köttskyn i pannans botten. Gärna med en sallad.
            

                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            











                            
                            
                            







                            
                            
                            








Tid: 10 minuter + 2 timmars bakning.