Du behöver

  • mandelmassa cirka 150 g
  • 250 g mörk choklad
  • 1 dl äggvita
  • 1.5 dl strösocker
  • 3 st gelatinblad
  • spritspåse
  • strössel ev

Gör så här

1
1 Värm ugnen till 150 grader. Kavla mandelmassan tunn, cirka 1 mm, mellan plastfoliebitar. Pricka mandeldegen tätt. Ta ut rundlar med kakform, 4–5 cm i diameter. Lägg på papprad plåt och grädda ljusbruna i nedre delen av ugnen, 8–10 minuter. Låt kallna.

2
2 Smält 50 g bruten choklad i skål (ej metall) i mikron cirka 30 sekunder, eller ovanpå vattenbad. Pensla kalla mandelkex med choklad, så mjuknar inte bottnarna.

3
3 Lägg gelatinbladen i kallvatten i kastrull. Vispa äggvitorna med lite av sockret i taget till riktigt stadigt, tjockt skum med väl rengjorda redskap.

4
4 Smält väl avrunna gelatinblad på svag värme i kastrullen, vispa ner i tunn stråle i äggpöset. Vispa smeten ett par minuter till.

5
5 Fyll skummet i spritspåse, klipp 1 1/2 cm öppning tvärsöver strutspetsen och spritsa jämna toppar genom att hålla spritsen stilla och låta skummet bygga en topp. Ställ på bricka och kyl 4 timmar.

6
6 Smält resterande choklad och doppa topparna, en sida i taget, med lätt hand i smältan. Strö på garnering om du vill. Chokladen stelnar bäst i svalskåp 15 minuter, på någon timme i rumsvärme, eller blir snabbt hård, men matt, i kyl. Sedan är det äntligen dags att hugga in på sin chokladtopp!


Kommentar:
För att se receptet som steg för steg-beskrivning; www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Koksskolan/Chokladtoppar/

Tips! Vänd ner finrivet apelsinskal i äggskummet.
Garnera gärna med strössel, hackad mandel eller kokosflingor.
Förenkla: Ersätt mandelbottnar med (chokladpenslade) rundlar av smörgåsrån.