Du behöver

  • 4 dl lingon (250 g lingon)
  • 1.5 dl vatten
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 dl mannagryn
  • granskott späda
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Gör så här

1
Koka upp lingonen med vatten och socker och koka i några minuter tills sockret löst sig. Rör om men försök att inte mosa lingonen. Sila av cirka 7–8 deciliter lingonsaft och vispa ihop den med mannagrynen i en kastrull. Låt koka upp igen och sedan puttra på mycket svag värme i cirka 20 minuter, rör om i gröten ofta.

2
Häll sedan över gröten i en vispskål eller matberedare och låt vispen gå i cirka 20 minuter till en fluffig konsistens. Fördela smeten i portionsformar och låt stå i kylskåp en stund före servering. Smula granskotten och strö barren ovanpå.

3
Blanda grädde och mjölk och servera till.


Kommentar:
Räcker till 6–8 portioner
Tid cirka 1 timme + tid att kyla

Receptet är komponerat av Marcus Jönsson Åberg på Restaurang Ripan i Kiruna.