Du behöver

  • 50 g smör rumsvarmt
  • 3 msk persilja finhackad
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 2 st citron tvättade
  • 2 st hela vitlökar
  • 1 st örter t ex rosmarin, timjan, salvia
  • 2 msk olivolja
  • 1 st kyckling hel, färsk, ca 1,2–1,5 kg
  • 1 tsk salt
  • 2 dl aprikoser torkade
  • 1 st kvist rosmarin till kycklingen
  • 2 msk smält smör till pensling

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Mosa ihop smör, finhackad persilja och pressade vitlöksklyftor.

2
Dela citronerna, skär av en citronskiva att toppa kycklingen med. Dela de hela vitlökarna. Lägg citron- och vitlökshalvorna i en bunke och blanda dem med de färska örterna och oljan.

3
Gnid in kycklingen med saltet. Fyll kycklingen med aprikoserna och hälften av kryddsmöret. Lyft bröstskinnet och stoppa in resten av kryddsmöret. Toppa med citronskivan och rosmarinkvisten. Bind ihop kycklingen med steksnöre och lägg den med bröstsidan upp på en ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper.

4
Ugnsstek i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Ös kycklingen med skyn som bildas och pensla den med det smälta smöret 2–3 gånger under tiden.

5
Bryn citron- och vitlökshalvorna i en het stekpanna, cirka 5 minuter, under tiden kycklingen steks.

6
Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Lägg citron- och vitlökshalvorna runtom kycklingen. Sätt tillbaka fatet i ned­re delen av ugnen och låt stå ytterligare 30–40 minuter eller tills kycklingen är klar. Ös gärna kycklingen med skyn 1–2 gånger under tiden.

7
Täck eventuellt kycklingbröstet med en liten bit ugnsfolie efter halva stektiden, så att den inte blir bränd.


Kommentar:
Servera kycklingen med en lättlagad couscoussallad: Blanda 4 portioner kokt couscous med en ask cocktailtomater, delade, en stor knippa persilja, strimlad, 2–3 msk olivolja och en pressad vitlöksklyfta i en bunke. Toppa med en rödlök, skalad och skuren i tunna ringar.