Du behöver

  • 1 kg mjölig potatis
  • vatten, salt
  • 4 portionsbitar tinad laxfilé
  • (oliv)olja
  • (svart)peppar
  • 4 citronklyftor
  • 1/2 kruka gräslök
  • 600 g bladspenat, färsk eller tinad
  • 2 dl creme fraiche
  • 1–2 klyftor vitlök

Gör så här

1
Skala potatisen och lägg i rymlig kastrull, mät upp vatten så det precis täcker. Koka upp under lock.

2
Olja under tiden fyra bitar aluminiumfolie. Ansa bort brunt fiskkött från laxen, salta och peppra fiskbitarna runtom. Lägg mitt på foliebitarna och strö på finklippt gräslök, pressa över lite citron och fördela citrusklyftor på folien. Förslut folien tätt kring fiskbitarna, med alla skarvar uppåt. Lägg fisken ovanpå kokande potatis, låt småkoka färdigt under lock cirka 10 minuter.

3
Fräs spenaten i en halv matsked olja, salta och peppra frikostigt. Rör i creme fraiche och låt allt bli varmt. Smaka, justera kryddning.

4
Lyft fisken från potatiskoket. Slå vattnet från potatisen och pressa den gärna.