Du behöver

  • 6 st gul lök medelstora
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 tsk socker
  • 7 dl vatten + 2 1/2 msk kycklingfond på flaska
  • 4 dl vin torrt, vitt
  • timjankvistar en liten bunt färska
  • 2 st lagerblad
  • salt
  • svartpeppar nymalen
  • 4 skiva surdegsbröd ljust
  • 2 dl gruyère riven

Gör så här

1
Skala och skiva löken, hacka vitlöken. Stek löken, vitlök och socker mjukt, på svag värme i cirka 10 minuter. Löken ska inte ta färg. Rör om då och då.

2
Häll i buljong, vin, timjan och lagerblad och låt allt sjuda under lock i cirka 40 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3
Sätt ugnen på grill. Pensla brödskivorna med lite olivolja och rosta dem lätt.

4
Fördela soppan i fyra ugnsfasta skålar. Lägg en brödskiva på toppen i varje skål och strö över den rivna osten. Sätt in skålarna under grillen tills osten fått fin färg. Var försiktig när du tar ut skålarna, det är hett!