Du behöver
- 6 st gul lök medelstora
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 1 tsk socker
- 7 dl vatten + 2 1/2 msk kycklingfond på flaska
- 4 dl vin torrt, vitt
- timjankvistar en liten bunt färska
- 2 st lagerblad
- salt
- svartpeppar nymalen
- 4 skiva surdegsbröd ljust
- 2 dl gruyère riven
Gör så här
1
Skala och skiva löken, hacka vitlöken. Stek löken, vitlök och socker mjukt, på svag värme i cirka 10 minuter. Löken ska inte ta färg. Rör om då och då.
2
Häll i buljong, vin, timjan och lagerblad och låt allt sjuda under lock i cirka 40 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3
Sätt ugnen på grill. Pensla brödskivorna med lite olivolja och rosta dem lätt.
4
Fördela soppan i fyra ugnsfasta skålar. Lägg en brödskiva på toppen i varje skål och strö över den rivna osten. Sätt in skålarna under grillen tills osten fått fin färg. Var försiktig när du tar ut skålarna, det är hett!