Du behöver
- 600 g spättafiléer
- 1 kruka basilika
- 100 g naturell färskost, gärna light
- 2 dl färskriven parmesanost
- 1 tsk salt
- 1 krm kajennpeppar
- 2 msk ströbröd
- 1 msk flytande smör och rapsolja eller flytande margarin
- Mos:
- 8–10 potatisar, ca 800 g
- 250 g djupfryst (250 g)
- bladspenat
- 2 dl mjölk
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
Gör så här
1
Tina spättafiléerna om djupfrysta används. Repa bladen från basilikan. Mixa tillsammans med färskosten, hälften av parmesanosten, salt och peppar med mixerstav eller matberedare.
2
Lägg ihop spättafiléerna två och två med basilikaröra emellan. Lägg de dubbla filéerna i en liten långpanna. Strö över resterande ost blandad med ströbröd. Droppa över matfettet.
3
Tillaga mitt i ugnen i 250 grader, cirka 15 minuter.
4
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Tina och krama ur all vätska från spenaten. Låt potatisen rinna av och mosa den med en elvisp. Späd med mjölken och vispa till ett luftigt mos. Blanda i spenaten. Smaka av med salt och pressad vitlök.
5
Servera basilikaspättan med spenatmoset, haricots verts och tomatklyftor.
Basilikan tros härstamma från Indien och har sedan vandrat till Medelhavsländerna där den flitigt används.