Du behöver

  • 600 g spättafiléer
  • 1 kruka basilika
  • 100 g naturell färskost, gärna light
  • 2 dl färskriven parmesanost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 2 msk ströbröd
  • 1 msk flytande smör och rapsolja eller flytande margarin
  • Mos:
  • 8–10 potatisar, ca 800 g
  • 250 g djupfryst (250 g)
  • bladspenat
  • 2 dl mjölk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt

Gör så här

1
Tina spättafiléerna om djupfrysta används. Repa bladen från basilikan. Mixa tillsammans med färskosten, hälften av parmesanosten, salt och peppar med mixerstav eller matberedare.

2
Lägg ihop spättafiléerna två och två med basilikaröra emellan. Lägg de dubbla filéerna i en liten långpanna. Strö över resterande ost blandad med ströbröd. Droppa över matfettet.

3
Tillaga mitt i ugnen i 250 grader, cirka 15 minuter.

4
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Tina och krama ur all vätska från spenaten. Låt potatisen rinna av och mosa den med en elvisp. Späd med mjölken och vispa till ett luftigt mos. Blanda i spenaten. Smaka av med salt och pressad vitlök.

5
Servera basilikaspättan med spenatmoset, haricots verts och tomatklyftor.


Kommentar:
Basilikan tros härstamma från Indien och har sedan vandrat till Medelhavsländerna där den flitigt används.