Du behöver

  • 1 kg hjärtmusslor
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1–2 små torkade peperoncino beroende på styrka
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 400 g spagetti (eller linguine
  • eller vermicelli)
  • bladpersilja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

1
Sätt på pastavattnet. Skrubba musslorna. Släng dem som är trasiga eller inte stänger sig när man knackar på dem.

2
Lägg musslorna i en stor kastrull med locket på och ställ på hög värme tills musslorna öppnar sig. Släng dem som inte öppnas. Sila spadet och spara.

3
Krossa och skala vitlöken och fräs tillsammans med peperoncino i olivolja i en stekpanna. Lyft ur vitlöken när den börjar få lite färg, lyft även ur peperoncinon. Lägg musslorna i pannan och rör om. Tillsätt vinet och musselspadet och låt koka några minuter.

4
Koka pastan, allra bäst är om den är klar nu. Häll av pastan och blanda med musslorna i pannan. Strö över hackad persilja. Salta, mal över svartpeppar, blanda och servera direkt.