Du behöver

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 palsternackor
  • vatten, salt
  • 8 stjälkar selleri
  • salt, svartpeppar
  • ca 1 dl mjölk
  • 1 rödlök
  • 1 msk smör
  • ca 600 g fläskfilé
  • 1/2 kruka timjan
  • ca 5 långa skivor lufttorkad skinka
  • 1/2 dl (hallon)vinäger
  • 1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 1/2 kalvbuljongtärning)

Gör så här

1
Skala potatis och palsternackor, skiva grovt och koka mjukt i saltat vatten (2 teskedar salt per liter vatten). Lägg ansade selleristjälkar överst, bladen får sticka utanför locket, och låt sjuda med 5 minuter, tills sellerin är mjuk.

2
När potatisen börjar falla sönder hälls vattnet av, och knölar och rötter mosas grovt med trägaffel. Salta och peppra generöst, vänd i mjölk till klickig konsistens.

3
Halvera, skala och tärna löken, fräs den mjuk 5 minuter i smör på medelvärme. Vänd ner löken i moset.

4
Putsa filén från tjocka hinnor, salta och peppra den runtom. Lägg timjankvistar på ytan och täck med skinkskivor, låt skinkskarven komma på filéns undersida. Bryn skarvsidan först i fräst smör på hög värme, sedan resten av filén runtom. Tillsätt vinäger och saftkoncentrat, lägg på lock och sänk till svag värme. Låt puttra 15–20 minuter.

5
Smaka på skyn, är den mesig kan buljongpulver smulas i. Servera med sellerin.