Du behöver
- 800 g mjölig potatis
- 2 palsternackor
- vatten, salt
- 8 stjälkar selleri
- salt, svartpeppar
- ca 1 dl mjölk
- 1 rödlök
- 1 msk smör
- ca 600 g fläskfilé
- 1/2 kruka timjan
- ca 5 långa skivor lufttorkad skinka
- 1/2 dl (hallon)vinäger
- 1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
- 1/2 kalvbuljongtärning)
Gör så här
1
Skala potatis och palsternackor, skiva grovt och koka mjukt i saltat vatten (2 teskedar salt per liter vatten). Lägg ansade selleristjälkar överst, bladen får sticka utanför locket, och låt sjuda med 5 minuter, tills sellerin är mjuk.
2
När potatisen börjar falla sönder hälls vattnet av, och knölar och rötter mosas grovt med trägaffel. Salta och peppra generöst, vänd i mjölk till klickig konsistens.
3
Halvera, skala och tärna löken, fräs den mjuk 5 minuter i smör på medelvärme. Vänd ner löken i moset.
4
Putsa filén från tjocka hinnor, salta och peppra den runtom. Lägg timjankvistar på ytan och täck med skinkskivor, låt skinkskarven komma på filéns undersida. Bryn skarvsidan först i fräst smör på hög värme, sedan resten av filén runtom. Tillsätt vinäger och saftkoncentrat, lägg på lock och sänk till svag värme. Låt puttra 15–20 minuter.
5
Smaka på skyn, är den mesig kan buljongpulver smulas i. Servera med sellerin.