Du behöver

  • 700 g vatten (7 dl)
  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 50 g jäst
  • 30 g honung
  • 1 g vetemjöl (eller vetemjöl special)
  • 20 g salt ( 1 msk)

Fyllning

1 kruka basilika bladen och späda stjälkar
1.5 msk olivolja
400 g färskost (typ philadephia)
citron pressad och salt

Topping

flingsalt och pinjenötter

Gör så här

1
Deg

2
Blanda allt utom salt i en degblandare och kör på mellanhastighet cirka 15 minuter. Tillsätt salt och arbeta på något högre hastighet 4–5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken cirka 60 minuter.

3
Mjöla bakbordet och häll ut degen, slå ihop den med några tag till en stor limpa. Låt vila 5 minuter.

4
Fyllning

5
Mixa basilika (en kruka) med lite olivolja. Tillsätt 400 gram färskost och mixa till en slät smet. Smaka av med lite pressad citronsaft och salt. Kavla ut degen till cirka 1 1/2 centimeters tjocklek. Bred ut örtcremen på degen, rulla ihop till en lång korv, skär i bitar och lägg i bullformar.

6
Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 minuter. Strö över flingsalt och pinjenötter. Grädda i 200 – 225 grader varm ugn 15 minuter eller till fin färg.


Kommentar:
Recept från boken “Sommarmat” (Norstedts).