Du behöver

  • 2 zucchini (ca 800 g)
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 gula paprikor
  • 4 tomater
  • 1/2–1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 20 kalamataoliver
  • 2 tsk torkad timjan eller 2 msk färsk
  • 2 tsk torkad oregano eller 2 msk färsk
  • 50 g lagrad ost, riven
  • 50 g pinjenötter
  • ev färsk timjan eller oregano till garnering
  • Till servering
  • lantbröd eller ett ljust surdegsbröd

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2

3
2. Dela zucchinin på längden och gröp ur halvorna med en sked. Lägg “zucchinibåtarna” i en ugnsfast form och ugnsbaka dem i 20 minuter.

4

5
3. Hacka rödlök, vitlöksklyftor och det du gröpte ur zucchinin. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och häll i olivoljan. Fräs utan att det tar färg i ca 5 minuter.

6

7
4. Tillsätt tärnade paprikor, tomater, sambal oelek, flingsalt och nymalen svartpeppar. Låt småputtra i ca 10 minuter, tills det mesta av vätskan kokat in.

8

9
5. Kärna ur och hacka oliverna. Tillsätt dem i grönsaksröran och smaka av med timjan, oregano samt eventuellt mer salt och peppar.

10

11
6. Fyll zucchinihalvorna med grönsaksröran och strö över riven ost. Gratinera i ca 15 minuter eller tills osten fått vacker gyllenbrun färg.

12

13
7. Rosta pinjenötterna lätt i en stekpanna och strö över. Garnera eventuellt med lite färska kryddor. Ät tillsammans med ett gott lantbröd.


Kommentar:
404 KCAL PER PORTION (beräknat med 50 g bröd per portion)
E% 15 proc protein, 47 proc fett, 38 proc kolhydrater