Du behöver
- 2 zucchini (ca 800 g)
- 2 rödlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 2 gula paprikor
- 4 tomater
- 1/2–1 tsk sambal oelek
- 1 tsk flingsalt
- nymalen svartpeppar
- 20 kalamataoliver
- 2 tsk torkad timjan eller 2 msk färsk
- 2 tsk torkad oregano eller 2 msk färsk
- 50 g lagrad ost, riven
- 50 g pinjenötter
- ev färsk timjan eller oregano till garnering
- Till servering
- lantbröd eller ett ljust surdegsbröd
Gör så här
1
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2
3
2. Dela zucchinin på längden och gröp ur halvorna med en sked. Lägg “zucchinibåtarna” i en ugnsfast form och ugnsbaka dem i 20 minuter.
4
5
3. Hacka rödlök, vitlöksklyftor och det du gröpte ur zucchinin. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och häll i olivoljan. Fräs utan att det tar färg i ca 5 minuter.
6
7
4. Tillsätt tärnade paprikor, tomater, sambal oelek, flingsalt och nymalen svartpeppar. Låt småputtra i ca 10 minuter, tills det mesta av vätskan kokat in.
8
9
5. Kärna ur och hacka oliverna. Tillsätt dem i grönsaksröran och smaka av med timjan, oregano samt eventuellt mer salt och peppar.
10
11
6. Fyll zucchinihalvorna med grönsaksröran och strö över riven ost. Gratinera i ca 15 minuter eller tills osten fått vacker gyllenbrun färg.
12
13
7. Rosta pinjenötterna lätt i en stekpanna och strö över. Garnera eventuellt med lite färska kryddor. Ät tillsammans med ett gott lantbröd.
404 KCAL PER PORTION (beräknat med 50 g bröd per portion)
E% 15 proc protein, 47 proc fett, 38 proc kolhydrater