Du behöver

  • 1 kg västeråsgurkor
  • kokande vatten
  • 5 cm färsk pepparrot
  • 1 gul lök
  • dillkronor
  • Lag
  • 5 dl ättiksprit (12 %)
  • 5 dl vatten
  • 6 dl strösocker
  • 2 1/2 msk salt

Gör så här

1
Skala gurkorna, lägg i skål och slå kokande vatten över. Låt stå ett dygn på köksbänken och slå sedan bort vattnet.

2
Skala pepparroten noga liksom löken, skiva båda tunt. Skölj dillen och skaka bort vattnet. Varva allt i rena glasburkar.

3
Blanda ingredienserna till lagen, koka upp. Rör om tills socker och salt löst sig. Häll lagen het över gurkorna, den ska nå ända upp till randen. (Fattas lag på grund av burkstorlekar får man koka en halvsats till.) Låt svalna innan locken skruvas på.

4
Efter ett par veckor öppnas burkarna och lagen hälls i kastrull. Koka upp den igen och slå den het över gurkorna. Förslut, låt svalna och förvara svalt.