Du behöver
- 500 g grovmald kalvlever
- 200 g grovmalt grisspäck
- 3 ägg
- 1/2 dl vetemjöl
- 2 msk potatismjöl
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 1 gul lök, hackad och smörfräst
- 1 msk ansjovisspad
- 1 msk madeira
- 1 msk cognac
- salt och peppar
- Garnering
- 8 skivor bacon
- 4 skivor rågbröd
- grönsallad
- rädisor
- pressgurka
- grovkornig senap
Gör så här
1
Pastej: Sätt lever och späck i kylskåp så fort de har malts.
2
Knäck äggen i en bunke och vispa i vetemjöl och potatismjöl. Tillsätt vispgrädde. Rör i mald lever, späck och lök. Rör slutligen i ansjovisspad, madeira, cognac, salt och peppar.
3
Smörj en brödform som rymmer cirka 1 1/2 liter. Häll smeten i formen. Sätt formen i en långpanna på nedre falsen i ugnen.
4
Häll kokande vatten i pannan och grädda pastejen i vattenbadet i 150 grader cirka 60 minuter till en innertemperatur av 75 grader.
5
Ta ut formen och kyl pastejen så snabbt som möjligt genom att sätta formen i kallt vatten i diskhon.
6
Garnering: Knaperstek bacon i stekpanna eller på en plåt i ugnen på cirka 200 grader.
7
Rosta brödet. Skiva pastejen i önskad tjocklek och lägg på brödskivorna.
8
Garnera med sallad, rädisor och sprött bacon. Servera med pressgurka och grovkornig senap.