Du behöver
- cirka 850 g kycklingdelar med ben
- salt, svartpeppar
- 1 msk olivolja
- 10 smålökar, skalade och halverade
- 1 msk vetemjöl
- 1/2 dl vitt vin eller sherry
- 1 hönsbuljongtärning
- 1–2 msk riven mörk choklad
- 1 kg potatis, skalad och grovdelad
- 4 stora morötter, skalade, grovrivna
- cirka 1 dl mjölk
Gör så här
1
1. Torka av köttet, salta och peppra. Bryn i hälften av oljan på hög värme, ta upp. Slå bort vätskan.
2
2. Bryn alla lökhalvor utom fyra i resten av fettet på medelvärme, ta upp. Finhacka de fyra lökhalvorna, fräs mjuka i pannan. Strö på mjöl, rör om och häll på 3 dl vatten och vinet. Smula i buljongen. Lägg i kött och lökhalvor, låt puttra 10 minuter under lock. Vänd ner chokladen i såsen strax före servering.
3
3. Lägg potatis och morötter i en stor kastrull. Häll på vatten så det täcker, koka upp och låt sjuda mjukt under lock, cirka 12 minuter. Slå bort vattnet och mosa grovt med mjölken med elvispen. Rör i cirka 3/4 tsk salt och 2 krm peppar, samt en klick smör.
Kcal 564
Fett 25 g
Kolhydrater 47 g
Fibrer 6 g