Du behöver

  • 13.5 st potatis
  • 0.5 st rotselleri
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta hackad
  • 2 krm torkad timjan smulad
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl västerbottensost riven

Gör så här

1
Skala potatisarna och skiva dem tunt, gärna på matberedarens skärskiva. Skala och skiva sellerin. Klyv purjon på längden, skölj noga under kallvattenkranen. Skär purjon i tunna skivor.

2
Smörj en ugnssäker form, cirka 22 x 30 cm. Varva potatis, selleri och purjo med vitlök, timjan, salt och peppar. Blanda grädde och mjölk och häll över. Strö ost över ytan och grädda gratängen på nedre falsen i ugnen i 200 grader 45–60 minuter.

3

4
Tips: Gratängen kan gräddas dagen före. Då kan den skäras i fyrkanter eller tas ut med runda mått till portionsbitar. Går bra att värma i mikron, eller ljummas i ugnen medan steken vilar.