Du behöver
- 4 laxkotletter
- 1 msk (chili)olja
- flingsalt
- 1/4 kruka timjan, finklippt
- cirka 300 g trumpetsvamp eller trattkantareller
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- salt, svartpeppar
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 msk vilt- eller svampfond
- 2 salladslökar
- 1/2 msk (chili)olja
- 1 palsternacka
- 3 1/2 dl vatten
- 1/2 (kalv)buljongtärning
- 2–3 msk russin
- 3 dl couscous
- 1/2–1 dl lingon
Gör så här
1
Ansa svampen, dela stora exemplar. Stek i torr, vid kastrull tills svampen slutar läcka vatten. Grovtärna löken, tillsätt den och smöret. Låt fräsa 5 minuter, salta och peppra. Strö på mjölet, rör om och späd med grädde och koncentrerad fond. Låt småputtra minst 5 minuter. Smaka av.
2
Skiva salladslökarna centimeterbrett, fräs dem på medelvärme i kastrull i oljan. Skala och grovriv palsternackan, låt den fräsa med någon minut. Tillsätt vatten, buljongtärning och russin, låt koka upp och sjuda ett par minuter under lock. Drag från värmen, rör i couscous och lägg på lock. Låt dra 7 minuter och vänd i lingonen före servering.
3
Torka av fisken, dra ut lösa ben på ömse sidor ryggmitten med pincett. Pensla med kryddolja, strö på salt och timjan. Stek i varm stekpanna 3–4 minuter på varje sida