Du behöver

  • 4 laxkotletter
  • 1 msk (chili)olja
  • flingsalt
  • 1/4 kruka timjan, finklippt
  • cirka 300 g trumpetsvamp eller trattkantareller
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • salt, svartpeppar
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk vilt- eller svampfond
  • 2 salladslökar
  • 1/2 msk (chili)olja
  • 1 palsternacka
  • 3 1/2 dl vatten
  • 1/2 (kalv)buljongtärning
  • 2–3 msk russin
  • 3 dl couscous
  • 1/2–1 dl lingon

Gör så här

1
Ansa svampen, dela stora exemplar. Stek i torr, vid kastrull tills svampen slutar läcka vatten. Grovtärna löken, tillsätt den och smöret. Låt fräsa 5 minuter, salta och peppra. Strö på mjölet, rör om och späd med grädde och koncentrerad fond. Låt småputtra minst 5 minuter. Smaka av.

2
Skiva salladslökarna centimeter­brett, fräs dem på medelvärme i kastrull i oljan. Skala och grovriv palsternackan, låt den fräsa med någon minut. Tillsätt vatten, buljongtärning och russin, låt koka upp och sjuda ett par minuter under lock. Drag från värmen, rör i couscous och lägg på lock. Låt dra 7 minuter och vänd i lingonen före servering.

3
Torka av fisken, dra ut lösa ben på ömse sidor ryggmitten med pincett. Pensla med kryddolja, strö på salt och timjan. Stek i varm stekpanna 3–4 minuter på varje sida