Du behöver

  • 200 g lax kallrökt i tunna skivor

Färs:

1 kg koljafilé
1 msk salt
2 st äggvitor
6 dl vispgrädde
2 krm vitpeppar

Löjromssås:

1 dl majonnäs
1 dl crème fraîche
1 dl gräddfil
1 dl löjrom eller forellrom
2 msk hackad gräslök
salt och peppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader. Mixa koljafilé och salt i en matberedare till en jämn färs. Tillsätt äggvitorna. Häll i grädden lite i taget medan du mixar vidare. Krydda.

2
Klä en 1 1/2-liters avlång form med smord folie. Bottna med ett lager färs. Fördela laxskivorna på och avsluta med färs. Skaka formen så att den packas tätt.

3
Täck med folie och ställ in den i vattenbad längst ner i ugnen. Grädda i 45 minuter. Låt den kallna och stjälp upp den.

4
Löjromssås:

5
Rör samman majonnäs, crème fraiche och gräddfil. Tillsätt rom och gräslök. Krydda.


Kommentar:
Se till att ingredienserna till färsen är rumstempererade innan du börjar. Servera med löjromssås.
Det här receptet är en del av Hemma bästs julbord 1998. För fler recept klicka på länkarna!