Du behöver

  • 4 st bakpotatis
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 dl grovsalt
  • mejram färsk
  • 150 g bacon
  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 st gul lök
  • 500 g nötfärs
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • margarin till stekning

Sås:

2 st schalottenlökar
1 msk matolja
4 dl vatten
1.5 msk kalvfond på flaska
2 dl matlagningsgrädde
1.5 msk maizenaredning ljus
1.5 msk dijonsenap ljus
0.5 tsk salt
vitpeppar några varv från vitpepparkvarn

Gör så här

1
Potatisen: Värm ugnen till 225 grader. Dela bakpotatisarna på längden och skiva dem grovt. Lägg dem i en långpanna, häll på olivolja och grovsalt. Sätt in i ugnen, baka i cirka 35 minuter tills potatisen blivit mjuk och fått fin färg. Klipp över lite färsk mejram före servering.

2
Biffarna: Tärna baconet fint och knaperstek det i en torr stekpanna. Låt det rinna av och svalna på ett hushållspapper. Blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla i 5 minuter. Råriv löken. Arbeta samman nötfärsen med bacon, det svällda ströbrödet, lök, ägg, salt och peppar till en jämn smet. Forma fina biffar och stek på medelstark värme cirka 6 minuter på varje sida.

3
Såsen: Hacka schalottenlökarna och fräs dem i lite mat-olja utan att de tar färg. Tillsätt vatten, fond och grädde, koka ihop i cirka 5 minuter. Red av med maizenaredning. Vispa i senapen och smaka av med salt och peppar. Klart! Servera gärna saltgurka till!