Du behöver

  • 350 g valnötskärnor
  • 1 gul lök i bitar
  • 1 hel kyckling, ca 1 1/2 kg
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl granatäpplepuré, finns i glasflaskor i matbutiker med sortiment från Iran och Mellanöstern

Gör så här

1
Mixa valnötter och lök i matberedare tills det är finfördelat. Dela kycklingen i bitar. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i köttet tillsammans med lök- och valnötsmixen. Salta och peppra och sjud på svag värme i drygt 1 timme.

2
Tillsätt socker och granatäpplepuré och koka på svag värme och

3
under lock i ytterligare 1 timme. Det är ganska vanligt och till och med uppskattat om köttet kokar sönder och blir trådigt.

4
Tips! Någon kvart innan jag stänger av spisen brukar jag plocka upp kycklingen och ta bort benen och skinnet, innan jag lägger tillbaka köttet i grytan.


Kommentar:
En av Persiens i särklass mest exklusiva festrätter. De spännade råvarorna, den sötsyrliga smaken och det annorlunda utseendet brukar alltid överraska gästerna. Passar till både ris och bröd.