Du behöver

  • 2 ägg
  • 6 dl (mellan)mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1–2 limefrukter
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dutt kajennpeppar
  • 1–2 msk smör
  • 4 skivor gravad lax
  • 100 g stenbitsrom

Gör så här

1
1 Vispa äggen lätt i rejäl bunke, blanda i hälften av mjölken.

2
2 Tillsätt mjölet samt saltet, vispa smeten jämn. Rör i resten av mjölken. Låt gärna svälla en stund.

3
3 Riv skalet på ett par limefrukter fint, blanda det och saft från den ena frukten i yoghurten, tillsammans med kajennpepparn.

4
4 Hetta upp plättjärnet, sänk till dryg medelvärme och smörj med en aning smör i varje grop. Grädda plättar och vänd dem efter ett par minuter. Servera med gravlax, rom och fräscht syrlig limeyoghurt.