Du behöver

  • 300 g färska trattkantareller eller 30 g torkade, vattenlagda ca 30 minuter.
  • 2-3 schalottenlökar, finhackade
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3/4 dl vitt vin
  • 2 msk calvados
  • ev en aning strösocker
  • Till garnering:
  • Några brynta svampar
  • Klippt persilja

Gör så här

Fräs svamp och lök tills vätskan kokat in. Strö över mjölet och blanda. Slå på vattnet och smula ner buljongtärningarna under omrörning. Låt koka någon minut. Häll i grädden och låt allt puttra på svag värme i 8 minuter. Salta, peppra och tillsätt vin och calvados. Låt koka någon minut. Tycker du att soppan är lite tvär i smaken, smaksätt med en aning socker. Mixa soppan slät. Värm soppan rykande het och garnera med tillbehören.