Du behöver
- 500 g rotselleri
- 1–2 potatisar (ca 100 g), mjölig sort
- 1 bit purjolök, ca 10 cm, det vita
- 1 liter kokande vatten
- 2 tärningar hönsbuljong
- ca 1 dl matlagningsgrädde
- 2 krm vitpeppar, salt
- Till garnering:
- ca 1 msk kallpressad rapsolja
- 4 skivor vitt bröd, tärnade och rostade i panna
- färska blad av fransk dragon
Gör så här
1
Tvätta, skiva och skala selleriroten. Skala och dela potatisarna. Klyv och skölj purjolöken. Lägg allt i en kastrull i kokande vatten. Smula i buljongtärningarna. Koka tills sellerin är mjuk, 8–10 minuter.
2
3
Ta upp 1–2 skivor av sellerin och tärna dem. Resten av sellerin samt potatis och purjo mixas till skummig soppa med spadet och grädden. Häll tillbaka soppan i kastrullen, värm upp och smaka av med peppar och salt.
4
5
Vid servering, garnera med selleritärningar, droppar av rapsolja, brödkrutonger och dragonblad.