Du behöver

  • 500 g rotselleri
  • 1–2 potatisar (ca 100 g), mjölig sort
  • 1 bit purjolök, ca 10 cm, det vita
  • 1 liter kokande vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • ca 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 krm vitpeppar, salt
  • Till garnering:
  • ca 1 msk kallpressad rapsolja
  • 4 skivor vitt bröd, tärnade och rostade i panna
  • färska blad av fransk dragon

Gör så här

1
Tvätta, skiva och skala selleriroten. Skala och dela potatisarna. Klyv och skölj purjolöken. Lägg allt i en kastrull i kokande vatten. Smula i buljongtärningarna. Koka tills sellerin är mjuk, 8–10 minuter.

2

3
Ta upp 1–2 skivor av sellerin och tärna dem. Resten av sellerin samt potatis och purjo mixas till skummig soppa med spadet och grädden. Häll tillbaka soppan i kastrullen, värm upp och smaka av med peppar och salt.

4

5
Vid servering, garnera med selleritärningar, droppar av rapsolja, brödkrutonger och dragonblad.