Du behöver

  • ca 400 g skinnfri laxfilé eller annan fisk
  • olja + soja
  • 400 g fänkål
  • vatten, salt
  • 2 msk smör/margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • salt, vitpeppar
  • 1 knippa dill

Gör så här

1
Skär laxen i kuber, cirka 3 x 3 cm, och trä upp dem på spett. Pensla dem med olja och soja strax innan de läggs på grillen.

2
Ansa och klyfta fänkålen. Om du skär så att varje klyfta har kvar lite av rotplattan så håller bladen ihop under kokningen. Koka dem knappt färdiga i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och håll fänkålen varm under lock.

3

4
Gör såsen: Fräs matfett och mjöl. Häll i 3 dl mjölk, rör om väl och låt koka några minuter. Späd med mer mjölk till lagom konsistens. Smaksätt med salt och peppar. Blanda i finklippt dill och häll såsen över fänkålsklyftorna. Ät gärna färskpotatis till.