Du behöver

  • 1 stort stånd kålrabbi
  • vatten, salt
  • Gratängsås:
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk strösocker
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 50-75 g smulad ädelost

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader

2
Skala rabbin och dela i kvartar. Skiva kvartarna halvcentimetertjockt och koka skivorna knappt mjuka, cirka 5 minuter, i saltat vatten (2 tsk salt per liter vatten). Låt rinna av väl.

3
Smält smöret till såsen i en kastrull, rör i mjölet, blanda i mjölken. Koka upp under omrörning och låt sjuda 5 minuter. Smaka av såsen med salt, socker, peppar och ädelost. Varva kålrabbi och sås i smorda portionsformar, grädda cirka 10 minuter.

4
Servera till stekt biff eller kotlett, eller till kallskuret.


Kommentar:
Kålrabbin är en rotfrukt med riv – en gammal kulturväxt som skördas i augusti. Länkar till fler recept med kålrabbi hittar du nedan!