Du behöver

  • 1 morot
  • 1 broccolistånd
  • 1 purjolök
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk sesamfrö
  • 2-3 tsk riven färsk ingefära eller 1/2-1 tsk malen
  • 1 krm grovmald svartpeppar

Gör så här

1
Skala och skär morötterna i tunna stavar.

2
Dela broccolin i buketter, skär stammen i ganska tunna skivor. Ansa, skölj och skär purjon i långa strimlor.

3
Blanda olja, soja, pressad vitlök, sesamfrö, riven ingefära och svartpeppar i en låg vid kastrull, typ traktörpanna. Värm försiktigt.

4
Lägg i morötter och skivorna från broccolistammen.

5
Låt fräsa under lock på svag värme 4-5 minuter. Tillsätt purjo och broccolibuketterna.

6
Låt fräsa ytterligare 2-3 minuter under lock tills alltsammans är mjukt, men ända har lite spänst kvar.

7
Bjud rätten med grillade kasslerskivor och bröd.


Kommentar:
Det här är en laktosfri rätt.
Om man inte tål laktos och går miste om den vanliga mjölken,
är det viktigt att öka på mängden livsmedel som är rika på kalcium.
Broccoli, purjo och sesamfrö ger lite extra av den varan.
Välj bröd som passar vid eventuell allergi.