Du behöver
- 1.5 pkt lasagneplattor färska, ca 375 g
- 250 g mozzarella utan vätska
- 200 g salami mild italiensk i tunna skivor
- 2 msk olivolja
- 10 st champinjoner skivade färska
- 1 st lök hackad gul
- 3 st vitlök finhackade klyftor
- 1 st paprika 200 g
- 1 st burk kronärtskockshjärtan ca 400 g
- 1 dl basilika finhackad
- 50 g parmesanost
- salt och peppar
- bladpersilja några blad finhackad
Bechamelsås:
5 dl mjölk
3 msk smör
3 msk mjöl
salt och peppar
Gör så här
1
1. Skär mozzarellan i skivor.
2
2. Finhacka korven, lägg hacket i en stor kastrull och fräs detta. Ta upp det frästa och låt fettet rinna av på hushållspapper.
3
3. Rengör kastrullen och hetta upp olja. Fräs svamp, lök och vitlök tills löken är mjuk och gyllengul men ej bränd.
4
4. Skär paprikan i strimlor och blanda med konärtskockshjärtan, korv och basilika i lök-svampfräset. Smaka av med salt och peppar.
5
5. Gör bechamelsåsen: Hetta långsamt upp mjölken i en kastrull. Smält matfett i en annan kastrull, rör ned mjölet. Dra av kastrullen när redningen börjar bubbla, slå i den heta mjölken och vispa tills mjölblandningen löst sig. Låt koka upp under vispning och sjud cirka 1 minut.
6
6. Smörj in en eldfast rektangulär form. Häll bechamelsås i botten av formen. Varva lasagneplattor, korv och grönsaksfräset, bechamelsås, mozzarella och riven parmesan. 7. Avsluta med bechamelsås, mozzarella och parmesan. Strö till sist persilja över och grädda lasagnen i 200 grader varm ugn i 45-50 minuter.
Receptet är inspirerat av den lasagne som förekommer i Patricia Cornwells deckare “Dunkla vatten”.