Du behöver

  • 1/2 dl skalade pärllökar
  • 125 g haricots verts
  • vatten, salt
  • 1 vitlök i skalade klyftor
  • 2 msk sirap
  • 2 krm salt
  • 2 krm (balsam)vinäger
  • 1 stor eller 2 små kronärtskockor
  • 1 msk olivolja
  • fingersalt, svartpeppar
  • ca 400 g spättafilé
  • 2 msk potatismjöl
  • några duttar chilipulver
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 150 g grovstrimlad färsk spenat
  • kärnfritt kött av 2 skållade tomater
  • 1 msk (balsam)vinäger
  • 1 msk vatten

Gör så här

1
Koka pärllökarna mjuka i saltat vatten, cirka 5 minuter, tag upp med hålslev, håll varmt. Gör likadant med bönorna, använd samma vatten.

2
Koka sedan vitlöksklyftorna, men häll av vattnet efter cirka 5 minuter. Låt nu klyftorna puttra på låg värme med sirap, salt och vinäger tills de är mjuka.

3
Tag bort skockans skaft genom att snitta den vid fästet och bryta bort stjälken över en bordskant. Skiva skockan centimetertjockt och tag noga bort det ludna inuti. Oljepensla skivorna, salta och peppra. Grilla skockan randig och ätmjuk på grilljärn med pärllökarna.

4
Vänd fiskfiléerna i saltat, chilipulvrat mjöl och stek dem på medelvärme i vanligt stekjärn, med antingen smör eller olja, bara ett par minuter på varje sida.

5
Tag upp medan du fräser tomat och spenat helt kort i en smörklick. Salta, peppra och vispa hastigt ur pannan med vinäger och vatten, som bjuds som sky till fisk och grönsaker.


Kommentar:
Ett recept från Restaurang Apótek på Island. För fler isländska recept klicka på länkarna nedan.