Du behöver

  • Fisken:
  • 300 g röding- eller laxfilé
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 msk krossade vitpepparkorn
  • 1/2 apelsin
  • 5 dillkvistar
  • Skördesallad:
  • 2 rödbetor eller andra betor
  • 2 msk rapsolja
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 msk kummin
  • 1 tsk salt
  • 2 morötter i valfri färg
  • 2 stjälkselleristänger
  • 10 vaxbönor
  • 8 medelstora potatisar
  • 2 tsk salt
  • vatten
  • Örtolja:
  • några kvistar bladpersilja
  • några kvistar färsk dill
  • en näve färska basilikablad
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt

Gör så här

1
Fisken: Blanda salt, socker och krossad vitpeppar. Lägg hälften av blandningen på en tallrik eller i en form, lägg på fisken och täck med resten – ett par dillkvistar ovanpå. Täck med plastfolie och ställ i kylen två dygn.

2

3
Skrapa bort kryddorna och skär fisken i små tärningar. Riv skalet av en halv apelsin och pressa ur saften. Blanda med fiskhacket och tillsätt hackad dill. Tryck till blandningen i små kak- eller efterrättsformar. Stjälp upp på tallrikarna.

4

5
Skördesallad: Koka betorna cirka 30 minuter i en kastrull för sig – känn med sticka om de är mjuka. Tryck bort skalet under rinnande kallt vatten. Dela i klyftor och fräs i rapsolja med hackad vitlök, hel kummin och salt.

6

7
Koka upp vatten och salt till ett stort grönsakskok. Lägg potatisarna i botten. De ska koka längst och sparas. Koka de övriga grönsakerna tills de är nätt och jämt mjuka, ta upp med hålslev och kyl ner direkt i kallt vatten med is.

8

9
De nyskördade grönsakerna behöver bara kokas några minuter, så pass på! Skär grönsakerna i lagom bitar och blanda med betorna.

10

11
De kokta potatisarna sparas till varmrätten.

12

13
Örtolja: Lägg örter, olja och salt i en mixerkanna. Mixa cirka 5 minuter, tills oljan blir varm. Det går även bra med mixerstav. Kyl av så snabbt som möjligt så att du bevarar oljans smaragdgröna färg.