Du behöver
- Fisken:
- 300 g röding- eller laxfilé
- 1/2 dl salt
- 1/2 dl strösocker
- 1/2 msk krossade vitpepparkorn
- 1/2 apelsin
- 5 dillkvistar
- Skördesallad:
- 2 rödbetor eller andra betor
- 2 msk rapsolja
- 5 vitlöksklyftor
- 1 msk kummin
- 1 tsk salt
- 2 morötter i valfri färg
- 2 stjälkselleristänger
- 10 vaxbönor
- 8 medelstora potatisar
- 2 tsk salt
- vatten
- Örtolja:
- några kvistar bladpersilja
- några kvistar färsk dill
- en näve färska basilikablad
- 1 dl olivolja
- 1 krm salt
Gör så här
1
Fisken: Blanda salt, socker och krossad vitpeppar. Lägg hälften av blandningen på en tallrik eller i en form, lägg på fisken och täck med resten – ett par dillkvistar ovanpå. Täck med plastfolie och ställ i kylen två dygn.
2
3
Skrapa bort kryddorna och skär fisken i små tärningar. Riv skalet av en halv apelsin och pressa ur saften. Blanda med fiskhacket och tillsätt hackad dill. Tryck till blandningen i små kak- eller efterrättsformar. Stjälp upp på tallrikarna.
4
5
Skördesallad: Koka betorna cirka 30 minuter i en kastrull för sig – känn med sticka om de är mjuka. Tryck bort skalet under rinnande kallt vatten. Dela i klyftor och fräs i rapsolja med hackad vitlök, hel kummin och salt.
6
7
Koka upp vatten och salt till ett stort grönsakskok. Lägg potatisarna i botten. De ska koka längst och sparas. Koka de övriga grönsakerna tills de är nätt och jämt mjuka, ta upp med hålslev och kyl ner direkt i kallt vatten med is.
8
9
De nyskördade grönsakerna behöver bara kokas några minuter, så pass på! Skär grönsakerna i lagom bitar och blanda med betorna.
10
11
De kokta potatisarna sparas till varmrätten.
12
13
Örtolja: Lägg örter, olja och salt i en mixerkanna. Mixa cirka 5 minuter, tills oljan blir varm. Det går även bra med mixerstav. Kyl av så snabbt som möjligt så att du bevarar oljans smaragdgröna färg.