Du behöver

  • 3 liter vatten
  • 2 msk salt
  • 4 msk ströbröd
  • 1 1/4 dl vatten
  • 2 mindre huvuden savojkål
  • 1 tsk salt
  • 1–2 krm malen vitpeppar
  • 2–3 msk finstrimlad färsk salvia
  • 2 äggulor (eller 1 ägg)
  • 400 g fläsk- eller blandfärs
  • 8–12 rejäla skivor rökt skinka
  • 8–12 enmeters bitar hushållssnöre
  • 2 msk smält smör
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 3–4 rödlökar
  • 1/2 msk olja
  • Senapssås
  • 1 1/2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 dl (fransk) senap
  • ca 3/4 tsk salt
  • 1/2 tsk strösocker
  • 1–2 krm vitpeppar

Gör så här

1
Koka upp vatten och salt. Lägg ströbrödet i blöt i vattnet, rör om och låt stå minst 10 minuter. Lossa 8–12 blad från kålhuvudena. Skölj av, och klipp bort den bredaste delen av bladfästet, som är för stel att rulla. Koka 2–3 blad åt gången i saltvatten cirka 6 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Blanda salt, peppar, salvia och ägg med ströbrödet.

2

3
Arbeta färsen till en smidig smet. Gör små paket av ett par matskedar färs inrullade i skinka. Rulla sedan in varje paket i ett lättkokt kålblad, börja från bladfästet och vik in sidorna under rullningen. Knyt ihop. Lägg dolmarna i smord ugnsform, pensla med smält smör och ställ mitt i 225 grader varm ugn cirka 45 minuter. Späd efter en halvtimme med vinet. Klyfta rödlökarna och lägg i ugnsform. Droppa på olja och vänd. Stek i ugn bredvid dolmarna cirka 20 minuter, vänd då och då.

4

5
Sås: Smält smöret, rör i mjölet. Späd med mjölken. Koka upp på högsta värme under omrörning. Sänk till svag värme och låt sjuda 3 minuter. Dra åt sidan, smaksätt med senap. Salta, avrunda med socker samt peppar. Servera dolmar, lök och sås med risoni eller stor couscous.