Du behöver
- 5 dl jordgubbar
- 1 1/2 dl vatten
- 1 1/2 dl strösocker
- rivet skal och saft av 1 limefrukt
- 3 äggvitor
- 2 msk strösocker
- 1/2 msk finstrimlade myntablad
- 2 liter vatten, 1 tsk salt
- 1 tsk ättiksprit
Gör så här
1
Skölj gubbarna och snoppa sedan av bladrosetterna. Dela bären.
2
Koka upp vatten med socker, spara limeskalet till garnering men häll limesaften i sockerblandningen. Lägg i bären och låt allt koka utan lock 5 minuter. Dra från plattan och stavmixa alltsammans. Kyl. Förbered gärna så här långt timmar i förväg.
3
Vispa äggvitorna till riktigt fast skum med helt fettfria redskap. Strö på sockret lite i taget och vispa in det. Fortsätt vispa fem minuter till fastän skummet ser stadigt ut. Vänd i myntastrimlorna.
4
Koka upp vatten med salt och ättika. Klicka i ett par tre rejäla bollar äggskum i sänder och sjud 1 minut. Vänd på bollarna och låt även andra sidan sjuda.
5
Fördela den kalla röda såsen på (djupa) desserttallrikar. Lägg på en eller två äggvitemoln och garnera med limeskal eller myntablad.