Du behöver

  • 4.5 st fänkålsstånd
  • vatten salt
  • smör till formen

Gratängsås:

50 g smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
0.5 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
0.5 tsk strösocker
50 g västerbottensost riven, vällagrad

Gör så här

1
Skär bort ståndens träiga stjälkar, skär bottensnittet rent och dela varje stånd på höjden till fyra klyftor. Koka dem knappt mjuka i saltat vatten, 2 teskedar salt per liter vatten, cirka 10 minuter. Ta upp, låt rinna av och lägg i smörad ugnsform.

2
Smält smöret i kastrull, rör i mjöl och späd med mjölk. koka upp och låt sjuda 3 minuter, smaka av med salt, peppar och socker. Rör i osten, låt smälta.

3
Fördela såsen över fänkålsklyftorna, gratinera i cirka 10 minuter i 225-gradig ugn (eller 20 minuter i 200-gradig ugn om fänkålen är kyld) till fin färg strax före servering.


Kommentar:
Receptet är en del av en pingstmeny och räcker till 8 små portioner.