Du behöver
- 1 finhackad gul lök
- 1 msk olivolja
- 500 g bladspenat, färsk el. tinad
- salt, malen vitpeppar
- 3 dl crème fraîche 34 %
- ca 250 g fillodeg (eller 4 portionsplattor fryst smördeg)
Gör så här
1
Fräs löken gyllene i oljan på medelvärme. Tillsätt spenat, fräs den lite torrare. Smaka av med 1/2-1 tsk salt och ett par kryddmått peppar, rör i crème fraîche och låt puttra ett par minuter utan lock. Låt svalna.
2
3
Skär ut tredubbla fillokvadrater, 17×17 cm, till vardera 1/4 av fyllningen. (Smördegen används enkel.) Lägg en blöt, urvriden handduk över den deg du inte arbetar med för tillfället, annars torkar den.
4
5
Lägg fyllning mitt på degen, vik till en trekant och tryck ihop sidorna. Pensla med olja och grädda cirka 15 minuter i 175 graders ugnsvärme. Serveras varm.
6
7
Tillsammans med t.ex. basilikakryddad tomatsås blir spenatsnibbarna en fullt tillräcklig huvudrätt.
Fillodeg är Balkanområdets tusenbladsdeg, gjord av vetemjöl, vatten, salt, lite socker och olja. Baklavadeg är ungefär detsamma. Degen säljs färsk eller fryst i saluhallar och välsorterade livsmedelsbutiker. De tunna degsjoken är sköra och torkar snabbt. Pensla med vatten när du handskas med dem och grädda så snart du kan. Dubbla eller flerdubbla lager deg ger ett sprött och skivigt degskal.