Du behöver

  • 1.2 kg lax färsk
  • 0.5 dl soja
  • 1 dl vitt vin
  • 4 msk socker
  • 4 msk rapsolja

Servering:

800 g spenat färsk, orensad eller ca 3 påsar färdigrensade
6 msk sesamfrön

Gör så här

1
Plocka bort benen på laxen med pincett och skär den i 5 cm kuber.

2
Stek laxbitarna på hög värme i torr teflonpanna med lite salt i botten, tills de har fin färg (cirka 3 minuter). Om man använder vanlig panna kan det vara bra med lite olja i botten.

3
Koka ihop soja, vitt vin, socker och rapsolja tills ungefär hälften av marinaden finns kvar.

4
Pensla på marinaden på laxbitarna, sätt in i ugn, 200 grader i 5 minuter.

5
Servera laxen på en bädd av spenat. I asiatiska butiker finns den härliga pak soi-salladen, som kan avändas istället för spenaten. Strö över sesamfrön. Men tänk på att många är allergiska mot sesamfrön.


Kommentar:
Detta är ett av flera recept som ingår i en festlig plockbuffé av Inger Lindberg.