Du behöver

  • 4 torkade eller färska fikon
  • 3–4 kanelstänger
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 150 g philadelphiaost
  • 200 g mörk choklad (hög kakaohalt)
  • 1 ägg

Gör så här

1
Sätt ugnen på 125 grader. Koka de torkade fikonen med kanel, socker och vatten tills fikonen mjuknat och lagen börjar tjockna.

2

3
Smält grädde, ost och choklad på låg värme. Rör hela tiden. Dra kastrullen av värmen, låt svalna lite och blanda sedan ner ägget och 3 matskedar av sockerlagen från fikonen.

4
Fördela i fyra portionsformar och grädda i 20 minuter.

5

6
Servera med kanelkokta fikon på toppen och PX i glasen,

7
Om fikonen är färska: skölj noga, perforera med en grov nål och låt dra 5 minuter i den varma ihopkokta lagen innan den blandas med chokladröran.