Du behöver
- 4 torkade eller färska fikon
- 3–4 kanelstänger
- 2 1/2 dl socker
- 2 1/2 dl vatten
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 150 g philadelphiaost
- 200 g mörk choklad (hög kakaohalt)
- 1 ägg
Gör så här
1
Sätt ugnen på 125 grader. Koka de torkade fikonen med kanel, socker och vatten tills fikonen mjuknat och lagen börjar tjockna.
2
3
Smält grädde, ost och choklad på låg värme. Rör hela tiden. Dra kastrullen av värmen, låt svalna lite och blanda sedan ner ägget och 3 matskedar av sockerlagen från fikonen.
4
Fördela i fyra portionsformar och grädda i 20 minuter.
5
6
Servera med kanelkokta fikon på toppen och PX i glasen,
7
Om fikonen är färska: skölj noga, perforera med en grov nål och låt dra 5 minuter i den varma ihopkokta lagen innan den blandas med chokladröran.