Du behöver
- 2 vitlöksklyftor
- 1 valnötsstor bit ingefära (ca 1 1/2 msk finhackad)
- 1/2-1 spansk peppar
- 2 msk olivolja
- 5-6 stjälkar selleri
- 1/2 purjolök
- 1 röd paprika
- 5 dl vatten
- 1 fiskbuljongtärning
- 1/2 tsk salt
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl cr?me fra”che
- saft av 1 lime
- 300 g fryst sej
- 400 g fryst spättafilé
- Citronsmul:
- skal av 1 lime
- skal av 1 citron
- 2-3 vitlöksklyftor
- 4 msk hackad persilja
- 1/2 tsk flingsalt
Gör så här
1
Skala och finhacka vitlök och ingefära. Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Ta halva till att börja med eftersom den kan variera i styrka. Fräs kryddorna i oljan i en rymlig gryta några minuter.
2
Skölj och strimla selleri och purjolök. Kärna ur och tärna paprikan. Lägg grönsakerna i grytan och låt dem puttra några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärning och salt, låt koka upp. Blanda vetemjölet i cr?me fra”che och rör ner det i grytan tillsammans med limesaft. Låt koka upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer pepparfrukt.
3
Skär halvtinad sej i stora tärningar och tillsätt dem. Låt dem koka på svag värme cirka 3 minuter. Lägg sedan i de frysta spättafiléerna och sjud ytterligare knappt 5 minuter eller tills fisken precis blivit klar. Ös gärna lite av spadet över fisken om det inte riktigt täcker. Rör så lite som möjligt så att inte fisken går sönder.
4
Tvätta citrusfrukterna och finriv skalet från dem. Finhacka vitlöksklyftorna och blanda med citrusrasp, kryddgrönt och salt.
5
Strö det över fisken vid serveringen.
Till efterrätt passar fryst chokladpaj med frukter utmärkt.