Du behöver

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 valnötsstor bit ingefära (ca 1 1/2 msk finhackad)
  • 1/2-1 spansk peppar
  • 2 msk olivolja
  • 5-6 stjälkar selleri
  • 1/2 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl cr?me fra”che
  • saft av 1 lime
  • 300 g fryst sej
  • 400 g fryst spättafilé
  • Citronsmul:
  • skal av 1 lime
  • skal av 1 citron
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 4 msk hackad persilja
  • 1/2 tsk flingsalt

Gör så här

1
Skala och finhacka vitlök och ingefära. Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Ta halva till att börja med eftersom den kan variera i styrka. Fräs kryddorna i oljan i en rymlig gryta några minuter.

2
Skölj och strimla selleri och purjolök. Kärna ur och tärna paprikan. Lägg grönsakerna i grytan och låt dem puttra några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärning och salt, låt koka upp. Blanda vetemjölet i cr?me fra”che och rör ner det i grytan tillsammans med limesaft. Låt koka upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer pepparfrukt.

3
Skär halvtinad sej i stora tärningar och tillsätt dem. Låt dem koka på svag värme cirka 3 minuter. Lägg sedan i de frysta spättafiléerna och sjud ytterligare knappt 5 minuter eller tills fisken precis blivit klar. Ös gärna lite av spadet över fisken om det inte riktigt täcker. Rör så lite som möjligt så att inte fisken går sönder.

4
Tvätta citrusfrukterna och finriv skalet från dem. Finhacka vitlöksklyftorna och blanda med citrusrasp, kryddgrönt och salt.

5
Strö det över fisken vid serveringen.


Kommentar:
Till efterrätt passar fryst chokladpaj med frukter utmärkt.