Du behöver
- 8 strömmingsfiléer
- 1 tsk salt
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 dl pankomjöl (speciellt mjöl till panering, finns i asiatiska butiker) eller grovt rågmjöl
- salt
- 1 ask gula körsbärstomater
- 1 ask röda körsbärstomater
- 1 vitlöksklyfta, finskivad
- 1 smålökar, skalade
- 2 morötter, grovdelade
- 2 msk ättiksprit
- + 4 msk strösocker
- + 8 msk vatten
- 2 dl färska kantareller
- 2 tsk rapsolja
- 3 röda äpplen, grovt hackade
- 1/2 msk smör + 2 msk olivolja
- 1 tsk curry
- 3/4 msk äppelcidervinäger
- 1/2 dl färska örter (dill, basilika, persilja)
- Yoghurtcurry:
- 1 dl yoghurt naturell, eller turkisk yoghurt
- 2 tsk Kerala currymix (Santa Maria)
- 1 schalottenlök, finhackad
- 2 saltgurkor, finhackade
- salt och svartpeppar
Gör så här
1
Dela strömmingsfiléerna längs med mitten och strö på lite salt en timme före tillagning. Torka sedan av med kökspapper, mjöla filéerna, doppa dem i hopvispat ägg och klappa dem i pancomjöl eller grovt rågmjöl.
2
3
Stek strömmingarna i smör och olja i stekpanna på medelvarm platta när grönsakerna och yoghurten är tillagade. Filéerna ska nästan bara vändas i det heta fettet.
4
5
Grönsaker:
6
Skålla och skala tomaterna. Doppa smålökarna i kokande vatten så går det lättare att dra av skalet.
7
Koka smålökar i en lag av ättiksprit, socker och vatten cirka
8
30 minuter. Lägg i morotsslattarna efter 10 minuter och låt dem koka med tills de är knappt mjuka.
9
Dela kantarellerna och fräs vattnet ur dem i en panna med olja.
10
11
Tillsätt äpplena, smör, olja och curry. Fräs lite innan tomaterna läggs i pannan tillsammans med lök och morötter samt en matsked av lagen. Smaka av med vinäger och vänd ner örter. Lägg upp direkt på tallrikar och toppa med stekta strömmingsfiléer.
12
13
Yoghurtcurryn rörs fort samman med currymix, lök, saltgurka och avsmakas med salt och peppar. Klicka den på tallriken vid servering.