Du behöver
- 1 liter torkade hela nypon
- ca 3 liter vatten
- 1/2–1 dl strösocker
- 1 1/2 msk potatismjöl
Gör så här
1
Skölj av dammiga nypon i ljumt vatten, låt rinna av ordentligt. Rulla nyponen över rivjärnets spretigaste sida, så skalen blir prickade. Blötlägg gärna i det blivande kokvattnet över natten.
2
3
Koka upp nypon med vatten så det täcker under lock på hög värme i rymlig kastrull. Sänk till svag värme och låt puttra, med locket på omkring 4 timmar. Rör om emellanåt och späd med mera (blötläggnings)vatten.
4
5
Sila bort nyponen och mät den mörkröda, nästan bruna soppan. Koka ihop eller späd till 8 dl. Sockra och smaka av sockermängden. Rör ut potatismjölet i någon halvdeciliter kallt vatten och häll i tunn stråle ner i sjudande soppa, under omrörning. Låt soppan koka upp igen, helt hastigt, och dra den av plattan.
6
7
Släng inte nyponen! Koka dem en gång till nästa dag, så får du en lite enklare vardagssoppa på köpet.
8
Soppan kan frysas innan den reds.
9
Servera soppan ljum eller kyld med (o)vispad tjock grädde och mandelbiskvier.