Du behöver

  • 150 g smör mjukt
  • 150 g strösocker
  • 4 st ägg
  • citron rivet skal av 1/2
  • 1 tsk bakpulver
  • 160 g vetemjöl (knappt 3 dl)
  • 1 msk pressad citronsaft

Strössel:

0.5 pkt flagad mandel
0.75 dl korinter
2 msk pärlsocker

Gör så här

1
Lägg bakplåtspapper i den lilla långpannan, endast så att det täcker bottnen och går upp över kortsidorna så att det går lätt att lyfta kakan ur formen.

2

3
Rör smör och socker ljust och pösigt, minst 5 minuter med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget.

4

5
Blanda citronskalet och bakpulvret i vetemjölet och vänd ner det i smöret tillsammans med citronsaften. Klicka smeten i formen och släta till med en slickepott. Strö på mandel, korinter och pärlsocker.

6

7
Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader 20–25 minuter tills kakan fått gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt den svalna cirka 10 minuter i formen innan den lyfts ur formen och får kallna på galler.

8

9
Skärs i snibbar med en tunnbladig, vass kniv eller en vass brödsåg före servering. Kakan kan frysas.