Du behöver
- 75 g smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 25 g jäst
- 2 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 dl kakaopulver
- 390 g (6 1/2 dl) vetemjöl
- eller vetemjöl special
- 3/4 dl strösocker
- Fyllning:
- 200 g mandelmassa
- 75 g mörk choklad, smält
- 1 dl björnbärssylt eller frysta
- och tinade björnbär
- Chokladgrädde:
- 3 1/2 dl vispgrädde
- 1/2–1 dl björnbärssylt
Gör så här
1
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
2
Smula ner jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, mjöl och strösocker.
3
4
Arbeta samman till en ganska kletig deg. Knåda den ordentligt. Antingen 5 minuter i hushålls-assistenten eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
5
6
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bollar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
7
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 10-12 minuter. Låt svalna.
8
9
Gröp ur en del av inkråmet i bullarna. Blanda med mandelmassan, chokladen och björnbärssylten. Lägg tillbaka fyllningen i semlorna.
10
11
Vispa grädden ganska löst och blanda ner björnbärssylten. Spritsa eller lägg en klick av grädden på varje semla. Lägg på locket och njut.