Du behöver

  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl kakaopulver
  • 390 g (6 1/2 dl) vetemjöl
  • eller vetemjöl special
  • 3/4 dl strösocker
  • Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 75 g mörk choklad, smält
  • 1 dl björnbärssylt eller frysta
  • och tinade björnbär
  • Chokladgrädde:
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2–1 dl björnbärssylt

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.

2
Smula ner jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, mjöl och strösocker.

3

4
Arbeta samman till en ganska kletig deg. Knåda den ordentligt. Antingen 5 minuter i hushålls-assistenten eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.

5

6
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bollar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.

7
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 10-12 minuter. Låt svalna.

8

9
Gröp ur en del av inkråmet i bullarna. Blanda med mandelmassan, chokladen och björnbärssylten. Lägg tillbaka fyllningen i semlorna.

10

11
Vispa grädden ganska löst och blanda ner björnbärssylten. Spritsa eller lägg en klick av grädden på varje semla. Lägg på locket och njut.