Du behöver

  • 100 g valnötskärnor grovhackade
  • 2 tsk kanel malen
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör mjukt
  • 50 g brun farin (0,6 dl)
  • 150 g strösocker (1,6 dl)
  • 2 st ägg
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 450 g vetemjöl
  • 2.5 dl gräddfil

Gör så här

1
Blanda hackade nötkärnor med kanel och strösocker i en skål. Ställ åt sidan medan smeten görs. Rör smör, farinsocker och strösocker i 5 minuter, använd gärna elvispen. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ner bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker i mjölet. Arbeta in mjölet omväxlande med filmjölken till en stadig smet.

2

3
Vänd ner drygt hälften av valnöts-blandningen med endast ett par tag i smeten så att den blir marmorerad av strösslet, men inte blandad. Klicka smeten i smord kakform, 1 1/2 liter, och tryck ner resten av strösslet.

4

5
Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader cirka 1 timme, eller koka kakan med en provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den kan stjälpas ut.