Du behöver
- 1 pkt bacon
- 1 st vårlök eller tunn purjo i korta strimlor
- 2 st rödlökar små i klyftor
- 1 st kyckling i 8-10 grytbitar
- 1.5 tsk salt
- 0.5 tsk vitpeppar malen
- 0.5 tsk rosépeppar finstött
- 0.5 msk olivolja
- 2 st vitlöksklyftor skalade och prickade
- 1 st lagerblad
- 3.5 st mejram kvistar färsk
- 2 dl äppelcider starkcider
- såsredning ca 1 msk ljus
- 2 st äpplen eller skivor
Gör så här
1
Klipp baconet i strimlor tvärs över de packade skivorna. Lägg i varm stekgryta och låt den bli het medan baconfettet smälter ut och du skiljer bitarna från varandra med gaffel. Ta upp de knaperstekta bitarna och låt överflödigt fett rinna av på flerdubbelt hushållspapper.
2
Sänk värmen och låt vårlök och rödlök svettas glansiga i baconfettet i grytan. Ta upp, låt rinna av. Torka av fågelbitarna och pudra dem med salt och pepparsorterna. Bryn några bitar i sänder i resten av baconfettet, tillsätt en aning olja om nödvändigt.
3
Låt de brynta grytbitarna rinna av på papper och torka ur grytan.
4
Lägg kycklingen i grytan igen, tillsammans med vitlök, lagerblad och mejram. Skaka ihop cidern med redningen och häll blandningen i grytan. Tillsätt rödlöken och låt allt sjuda under lock cirka 15 minuter på svag värme. Lägg slutligen i äppelbitar och vårlök, låt puttra ytterligare 5 minuter och servera med kokt ris eller couscous, gärna blandat med flagad, rostad mandel