Du behöver

Soppan:

900 g kvisttomat röda
1 st liten gul lök
1 st vitlök klyfta
1 msk smör eller olja
2 msk tomatpuré
8.5 dl grönsaksbuljong
1.25 dl vispgrädde
salt, vitpeppar
strösocker
0.5 dl crème fraîche
dill

Salladsfyllda bagels:

4 st bagels hembakade eller färdigköpta
1 kruka grönsallat eller rossosallat
2 st tomater i skivor
1 st rödlök i tunna ringar
fetaost eller Philadelphiaost
svartpeppar mellangrov

Gör så här

1
Halvera och kärna ur tomaterna. Hacka löken och vitlök. Fräs lök och vitlök tillsammans med tomatpurén i fett i en kastrull. Häll i buljongen och koka upp. Tillsätt tomaterna. Koka 10 minuter. Mixa soppan slät och sila sedan för att få bort tomatskalen.

2
Värm soppan, rör ner grädden och krydda med salt, peppar och en gnutta socker. Garnera i tallriken med en klick crème fraîche och en dillkvist.

3
Klyv bröden och fyll dem med sallat, tomatskivor, lökringar och osttärningar som kryddats med svartpeppar.


Kommentar:
Receptet kommer från herrgården vid Högbo Bruk och är komponerat av Anna Åberg och Anders Landblom. Klicka på länkarna för fler gröna julrecept!