Du behöver

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
smör till stekning
3 st ägg
2.5 dl mjölk
ca 1 1
salt, vitpeppar
100 g riven ost
1 st ask ansjovisfiléer
20 st svarta oliver

Gör så här

1
Hacka samman ingredienserna till degen, gärna i matberedare, och knåda snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen på mjölat bord. Ta ut cirklar som passar till 6 portionsformar (eller 1 stor pajform med cirka 24 cm i diameter). Tryck ut pajdegen i formarna, nagga pajskalet i botten och ställ in formarna i kylskåp medan du gör fyllningen.

2
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken och hacka vitlöksklyftan. Fräs löken mjuk, utan att brynas, i smör. Vispa ihop äggen med mjölk och kesella i en skål, smaksätt med salt och peppar och blanda i hälften av den rivna osten.

3
Häll den stekta löken i pajskalen, slå på äggblandningen och lägg på ansjovisfiléer och 3-4 svarta oliver. Strö över resten av den rivna osten och grädda pajerna cirka 30 minuter mitt i ugnen.

4
En stor paj tar cirka 45 minuter i ugnens nedre del.