Du behöver

  • 2 gelatinblad
  • 5 dl fjällyoghurt med hjortron (Milko)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl vit baksirap
  • 1/2 ask (1 1/2 dl) messmör (Fjällbrynt med honung)
  • 1 msk glykos (finns på apoteket)
  • ev 1/2 dl hasselnötskärnor, rostade och grovhackade

Gör så här

1
Blötlägg gelatinbladen 10 minuter i kallt vatten.

2
Rör samman yoghurt, grädde, baksirap (vit baksirap innehåller bland annat sockerarten glukos som ger glassen en fin seghet) och messmör till en smet.

3
Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en mikrotålig kopp.

4
Mikra cirka 10 sekunder tills bladen nätt och jämnt smält. Låt gelatinet svalna något ifall det råkar bli rykande varmt, annars trådar det sig när det kommer ner i den kalla smeten. Rör ner gelatinet med glukosen i en tunn stråle ner i glassmeten.

5
Häll smeten i en glassmaskin och låt den frysa under omrörning cirka 45 minuter.

6
Tillsätt hasselnötter, om så önskas, när smeten fryst till tjock konsistens och är nästan färdig.

7
Skrapa över glassen i en rostfri bunke och sätt den till vidare frysning i frysen.

8
Eller ställ smeten i frysen, ta ut bunken och rör om ibland tills smeten fryst helt.

9
Ta ut glassen cirka 20 minuter före servering så att den mjuknar lite.

10
Skopa upp den i portionsglas och garnera med torkade blåklintskronblad.