Du behöver

  • 12 st spättafiléer (550 g)
  • 2 msk worcestersås
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 dl olja till fritering
  • citronklyftor till garnering

Frityrsmet:

2 dl vetemjöl
0.5 tsk gurkmeja
2 dl vatten
1 msk olja
1 msk öl
2 st äggvitor

Remouladsås:

1 st äggula
1 krm salt
1 tsk senap
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl majsolja
0.5 dl pickles
0.5 krm vitpeppar
1 msk pressad citronsaft

Gör så här

1
Börja med remouladsåsen:

2
Vispa äggulan med salt, senap och vinäger. Späd droppvis med olja. Vispa hela tiden och späd efter hand med allt mer olja. Tillsätt finhackad pickles. Smaka av med peppar och eventuellt citronsaft. Önskas tunnare sås kan den spädas med lite lättmjölk.

3
Marinera fisk: Skölj och torka av fiskfiléerna. Blanda worcestersås och salt.

4
Stänk över fisken och låt marinera en halvtimme eller så. Låt droppa av på papper.

5
Frityrsmet: Rör samman vetemjöl, gurkmeja och vatten till en slät smet. Rör ner olja och öl. Vispa i en annan bunke äggvita med några saltkorn till skum. Vänd ner skummet i smeten. Smeten ska vara lite tjockare än en pannkakssmet. Späd med vatten om så behövs.

6
Fritera: Värm oljan i en rymlig gryta, 160-170 grader. Vänd filéerna i mjöl och doppa dem i frityrsmeten. Släpp ner filéerna i oljan och fritera dem gyllene på båda sidor, 1-1 1/2 minut. Ta upp med hålslev och låt droppa av ett ögonblick på kökspapper.

7
Servera med en citronklyfta, remouladsås och ångande dillpotatis.


Kommentar:
Det här receptet kommer från Restaurang Bellevue i Stockholm.