Du behöver

  • torskfilé ca 800 g färska med skinnet kvar

Lag till rimning:

0.75 dl salt
0.75 dl strösocker
1.5 l vatten

Till ugnsbakning:

olja ca 1 msk

Rödbetsmousse:

3 st färska rödbetor (ca 200 g)
2 dl mellangrädde
1 st ägg
0.5 tsk salt
0.5 krm svartpeppar mald

Små potatiskakor:

8 st potatis medelstora
2 msk smör eller margarin att smälta
salt ca 1 tsk
1/2-1 krm svartpeppar mald

Pepparrotssås:

2 dl crème fraîche (lätt)
0.5 dl hackad gräslök
pepparrot ca 1 msk nyriven
1 krm salt
0.5 krm svartpeppar mald

Gör så här

1
Skölj filéerna med skinnsidan kvar. Dela mycket stora filéer i två bitar och skär/klipp bort en del av den tunna “slaksidan” på varje.

2
Blanda ingredienserna till lagen i en skål eller form – där också

3
fisken får plats – och rör tills salt och socker löst sig. Lägg filébitarna i lagen. Låt det hela stå kallt 2-3 timmar så att fisken blir rimmad.

4
Förbered rödbetsmoussen under tiden: Skala och skiva rödbetorna. Koka dem mjuka i grädden. Kör blandningen i mixer eller matberedare till fin puré. Låt den svalna och blanda i ägget. Rör i salt och peppar. Fördela smeten i fyra smorda portionsformar, cirka 3/4 dl smet i varje. Ställ formarna kallt och vänta med gräddningen tills torsken är rimmad.

5
<b>Stek potatiskakorna färdiga:</b> Skala och finstrimla potatisen (i matberedare). Blanda strimlet med smält smör, salt och peppar i en bunke. Stek potatismassan i plättlagg, eller som plättstora rundlar i stekpanna. Lägg upp potatiskakorna på lätt oljad plåt – för värmning strax före servering.

6
Grädda rödbetsmoussen: Sätt ugnen på 225 grader. Grädda formarna med smeten i vattenbad (ställ en ugnssäker form i ugnen, häll i hett vatten och placera formarna däri) 30-35 minuter. Håll moussen varm under aluminiumfolie så länge.

7
Ugnsbaka fisken: Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Lägg de rimmade filéerna med skinnet ner i en oljad (liten) långpanna, eller på ett stort, oljat ugnssäkert fat. Ugnsbaka fisken cirka 15 minuter eller tills den är vit och skivig rakt igenom.

8
Såsen: Blanda alla ingredienserna till pepparrotssåsen.

9
Till sist: Koka broccolin. Värm potatiskakorna i ugn någon minut eller två, när fisken är färdig. Stjälp rödbetsmousserna ur sina formar. Lägg upp torskfilé, potatiskakor, rödbetsmousse och broccoli direkt på varma tallrikar. Servera den kalla såsen till.


Kommentar:
Bäst som rimmade blir tjocka fina filéer från mittbiten av stor torsk. Helst ska de rimmas och tillagas med skinnsidan kvar. Då håller filéerna med sin tilltalande skivighet bättre ihop och är lättare att hantera ända fram till uppläggning.